«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», κατέληξε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το EuroWorking Group ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπάρξει «λευκός καπνός» όσον αφορά το «ξεπάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται πως ουσιαστικά οι εταίροι καλούνται να κρίνουν εάν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις του μνημονίου ή όχι. Δείγματα του «κλίματος» για το θέμα έχουν ήδη δώσει σε συνεντεύξεις τους τόσο ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε πως υπάρχει ανησυχία αλλά οι εξαγγελίες δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους στόχους της επόμενης διετίας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που σημείωσε πως έχει δοθεί στο θέμα μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που του αναλογεί.