Σε θέματα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Κύπριου υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, με τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Κώστα Ζουράρι, ο οποίος επισκέπτεται την Λευκωσία. Μετά τις συνομιλίες ο Έλληνας υφυπουργός επισκέφθηκε το Λύκειο Δασούπολης.

Ο κ. Ζουράρις, ευχαρίστησε τον Κύπριο υπουργό Παιδείας για την πολύ θερμή υποδοχή και την αμέριστη συνεργασία.

«Με βοήθησε και ο υπουργός και οι συνεργάτες του να συντονίσω και ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα. Μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως εκπαιδευτικών συστημάτων, υπάρχει συνεργασία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι χάρηκε «διότι υπάρχει ήδη λειτουργική σύγκλιση». Ο κ. υφυπουργός είπε ότι κατά τα κατά υπόλοιπα είναι στην Κύπρο, «διότι Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν εμένα, η Μεγαλόχαρη η Φανερωμένη, να είμαι πάντα Κύπριος, ως Κρητικός και ως Κωνσταντινοπολίτης και Θεσσαλονικιός». Καταλήγοντας ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Ο Κύπριος υπουργός, Κώστας Καδής, δήλωσε ότι «το ενδιαφέρον του υφυπουργού σήμερα, επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας.

Τον ενημερώσαμε, πρόσθεσε, για τις μεταρρυθμίσεις και τις πρακτικές που υιοθετούμε σε αυτά τα θέματα. Επίσης, έγινε ενημέρωση για την έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε από πανεπιστημιακούς και άλλους εμπειρογνώμονες, σε σχέση με την αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και για την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας στην κοινωνία και για το ότι άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται μια σειρά από εισηγήσεις αυτής της Επιτροπής.

Ο κ. Καδής είπε ότι συζητήθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας στα θέματα της πιστοποίησης της ελληνομάθειας, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που έχει το Ελληνικό Κέντρο Ελληνομάθειας, με το οποίο το υπουργείο Κύπρου έχει ήδη συνεργασία.

Η συνεργασία αναμένεται ότι θα υπάρξει και σε αυτό το ζήτημα, μετά από πρόταση που από την ελλαδική πλευρά. Αύριο, ο Έλληνας υφυπουργός θα επισκεφθεί το πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου θα συναντηθεί με τον πρύτανη, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.