Για το πρόβλημα που υπάρχει με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και τα πρόσφατα επεισόδια στη Χίο, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Σε συνέντευηξη του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, για τα επεισόδια στη Χίο επισήμανε: «Τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Χίο είναι ακραία γεγονότα, θα πρέπει κανείς να τα εξετάσει με ψυχραιμία, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Θα ήθελα να σας πω ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα γεγονότα πήρανε αυτή την έκταση, την ημέρα που ήταν  στο νησί της Χίου η Χρυσή Αυγή και έβγαζε πυρ ίσιους λόγους ενάντια στους μαύρους και τους αραπάδες και στους μουσουλμάνους που θα μας αλλοιώσουν».

Όσον αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και για το κατά πόσο αυτή ισχύει, τόνισε ότι: «Ναι ισχύει. Δεν ισχύει στο βαθμό που θα θέλαμε. Η δουλειά μου σαν υπουργός είναι να φοβάμαι συνέχεια ότι η συμφωνία κινδυνεύει να πέσει».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι με βάση τη συμφωνία στα νησιά θα πρέπει να παραμείνουν αυτοί που εισέρχονται. Χαρακτήρισε ακραία την άποψη «διώξτε τους πρόσφυγες» που ακούγεται στη Χίο ενώ επισήμανε ότι «εάν φύγουν οι πρόσφυγες, θα πέσει η συμφωνία και από την επόμενη μέρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία θα φτάνουν και τις 4.000 καθημερινά».

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ο κ. Μουζάλας είπε ότι «οι συνθήκες που ζουν είναι κακές. Να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για να αποφορτιστεί η κατάσταση».

Αναγνώρισε ακόμη πως υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς το πρόγραμμα για τα κέντρα φιλοξενίας. «Προτείναμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα όπου θα περιορίζαμε τους παράνομους, οι δημοτικοί άρχοντες το αρνήθηκαν » είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Μας είχαν δώσει χώρους και τους πήρανε πίσω. Αν δεν μας δώσουν οι δημοτικοί άρχοντες θα βρούμε χώρους». Για τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, εκτίμησε ότι είναι στις 12.000.