«H αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν στο νομοσχέδιο».

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας και άλλες τροπολογίες.

Σύμφωνα με αυτές, μειώνονται κατά 35% οι μισθοί των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο έχει πλειοψηφική συμμετοχή, σε σχέση με τους μισθούς που οι εργαζόμενοι αυτοί λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2009.

Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και μία σειρά τεχνικών αλλαγών που θα αφορούν τον τρόπο είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης που θα γίνεται εφεξής σταδιακά, χωρίς να υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση.

Ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, και τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, και το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να το καταψηφίσουν.

Νωρίτερα, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά ανέφερε ότι δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές, γιατί, όπως είπε, «στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις».