Για κυβερνητική αποσύνθεση στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κάνουν λόγο στην ΝΔ και προετοιμάζονται για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η τοποθέτηση του Α. Σαμαρά χθες στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος του ήταν προγραμματισμένη και στοχευμένη.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις για συγκυβερνήσεις και επέμεινε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ελληνικής διάσωσης.

Ήδη μπροστά στο ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός να ζητήσει σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η Συγγρού οργανώνει την απάντηση της. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μη προσέλθει στο συμβούλιο εξηγώντας με μήνυμα του, τους λόγους που θεωρεί κάτι τέτοιο είναι αναποτελεσματικό και κίνηση απλώς επικοινωνιακή.

Η ένσταση που ήδη διατυπώθηκε είναι ότι η ΝΔ είναι ένα «μεγάλο αστικό κόμμα και δεν μπορεί να ταυτίζεται τακτικά με τα κόμματα της αριστεράς».

Από την άλλη πλευρά το στενό επιτελείο Σαμαρά επιμένει και μιλά για «πιέσεις εξωθεσμικών κέντρων» που μεθοδεύουν και πιέζουν σε μια λύση συγκυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Σαμαράς στην τοποθέτηση τόνισε με έμφαση ότι «οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ελεύθερα και δημοκρατικά στο προσκήνιο. Οχι στο παρασκήνιο, με αιφνιδιασμούς και εκβιασμούς».

Για να συμπληρώσει «αλλιώς θα διευρυνθεί το σχίσμα ανάμεσα στην πολιτική και το λαό», «…Τη νέα εθνική γραμμή δεν πρέπει να την ξέρει ο κόσμος; Δεν πρέπει να έχουμε την κατανόηση του κόσμου; Αν εγώ πω ότι “συμφωνώ με τον κ. Παπανδρέου”, θα ηρεμήσει ο κόσμος;».