«Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν ψηφίζουμε» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να φέρει τις νέα αποφάσεις με πλειοψηφία 180 στη Βουλή γιατί όπως είπε «η Νέα Δημοκρατία ότι είναι να ψηφίσει το ψηφίζει, και χωρίς ενισχυμένες πλειοψηφίες. Τα λάθη δεν τα ψηφίζει. Τους προειδοποιώ να μην το κάνουν, δεν θα ανεχθούμε εκβιαστικά διλήμματα».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την αντίθεσή του στην πρόταση για δημοψήφισμα λέγοντας και πάλι χαρακτηριστικά «ακούω ότι προκειμένου να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή ετοιμάζουν δημοψήφισμα . Τους προειδοποιώ να μην το κάνουν, θα φουντώσουν την οργή του ελληνικού λαού».

Όχι σε σενάρια συγκυβέρνησης

«Δε μας αφορούν τα σενάρια συγκυβέρνησης» ξεκαθάρισε ο Αντ. Σαμαράς απαντώντας κατηγορηματικά «όχι» στα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι «η ΝΔ δε θα συναινέσει στο λάθος».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έβγαλε το άχτι της σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις… Γονατίζει με φορολογικές επιδρομές αυτούς που πληρώνουν όχι αυτούς που δεν πληρώνουν. Δε συναινούμε σε αυτά» επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ επανερχόμενος στο θέμα μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά «με πρόσωπα από το παρελθόν θα πάμε στο μέλλον».

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι «μία κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία θα είναι και μία ισχυρή κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση.

Κάποιοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή πολιτική με επαναδιαπραγμάτευση. Μία κυβέρνηση που μέχρι τώρα έταζε λαγούς με πετραχήλια βεβαίως δεν μπορεί να διαπραγματευθεί. Αντίθετα εγώ δεν θα πω ότι δεν θα υπάρξουν θυσίες, αλλά οι θυσίες αυτές θα έχουν αποτέλεσμα».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφήνει να εννοηθεί ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικές προτάσεις του κόμματός του και τονίζει ότι πρόκειται για «αναθεώρηση άστοχων προβλέψεων».

Όχι στον λαϊκισμό

«Είμαι αντίθετος με όσους θέλουν να κατεβάζουν διακόπτες, και όσους κάνουν πορείες 100 ατόμων και δημιουργούν προβλήματα στους πολλούς. Να μην μας ψηφίσουν ποτέ, εμείς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και όχι τα προνόμια» είπε με έντονο ύφος ο Α. Σαμαράς απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης.