Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Η κόντρα ξεκίνησε με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών και συνεχίστηκε με σύγκρουση του υπουργείου Παιδείας Νίκου Φίλη με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, ενώ και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε επικριτικός χτες κατά την εισήγησή του στην πρώτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, σε μια συνάντηση που γίνεται παρουσία του Νίκου Φίλη και του Πάνου Καμμένου. Τον αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο μητροπολιτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλος καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου.

Αν και η συνάντηση έχει ξεκινήσει, και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν νωρίτερα αμετακίνητες στις θέσεις τους. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η εγκύκλιος για το νέο μάθημα των Θρησκευτικών θα εφαρμοστεί, τονίζοντας ωστόσο ότι «όπως είχε υπογραμμίσει και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Εκκλησία».

Όμως και ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, διατήρησε την πολεμική κατά του υπ. Παιδείας, Νίκου Φίλη. «Ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, διότι εξύβρισε και συκοφάντησε την εκκλησία με τρόπο χυδαίο και σκαιό», είχε δηλώσει στο «Βήμα FM».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ουσιαστικά, ο κ. Φίλης είπε απίστευτα ψεύδη, σε σχέση με τη διεξαγωγή του διαλόγου ή σε σχέση με ό,τι διημείφθη στη διάρκεια του δείπνου που παράθεσε ο πρωθυπουργός στον αρχιεπίσκοπο, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Είπε δηλαδή, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών συζητήθηκε στη διάρκεια αυτού του δείπνου, ενώ το μόνο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Συμπλήρωσε δε πως «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση εκκλησίας – κυβέρνησης. Υπάρχει σύγκρουση εκκλησίας και ιδεοληπτικών εμμονών. Και όποιος φοράει το θεσμικό κουστούμι, οφείλει να το φορά σωστά και όχι παράταιρα. Ας φορέσει το θεσμικό του κουστούμι και ας σεβαστεί τον θεσμό που έχει απέναντι του και η εκκλησία δεν έχει κανένα πρόβλημα».

ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ