Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να είναι η αυριανή Σύνοδος των 27 ηγετών στη Μπρατισλάβα με κύριο θέμα τη μετανάστευση και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, η πρώτη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Την αισιοδοξία του για την έναρξη μιας συζήτησης με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείριση κρίσεων, όπως η κρίση χρέους και το προσφυγικό, στην Ευρώπη, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

«Πάμε με συγκρατημένη αισιοδοξία. Πιστεύουμε οτι ξεκινάει μια συζήτηση σε βάθος, καθώς η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Επί μακρόν η Ε.Ε. αντιμετώπιζε κάθε κρίση με καθυστέρηση […]  Υπάρχει ιστορική αναγκαιότητα να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με όρους δημοκρατίας και ειρηνική συνύπαρξης» είπε.

«Δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες ότι σε λίγες βδομάδες θα αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το μήνυμα θα έλθει από την Κορυφή, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» δήλωσε αναφερόμενος στις ενδείξεις αλλαγής κλίματος στην Ε.Ε. αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην ομιλία Γιούνκερ και την ευελιξία που πρότεινε, για να συμπληρώσει πως «πέφτει το κάστρο του δογματισμού και της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας».

Υπογράμμισε πως το Βrexit ήταν σοκ ιστορικών διαστάσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και της ρητορική μίσους, εχθροπάθειας και καθαρότητας σημειώνοντας πως πλέον ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί αφυπνίζονται.

Είπε ακόμη ότι και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε καθυστερημένα αφήνοντας την αντιμετώπιση των θεμάτων για τις καλένδες.