«Η έκφραση αντίθεσης και διαμαρτυρίας στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά αποτελεί και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως πολιτική άποψη ή διαμαρτυρία η κάθε μορφής λεκτική βία ή χειροδικία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας σχετικά με την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη μετά την επίθεση με αυγό που δέχθηκε από 33χρονη Κύπρια φοιτήτρια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρέθυμνο την Κυριακή.

«Την αντίληψη ότι ο καθένας αυθαιρέτως θεωρεί ότι η πολιτική του διαφωνία παράγει δίκαιο, το οποίο απονέμει με συνοπτικές διαδικασίες στη μέση του δρόμου, δεν την αντέχει ούτε η κοινωνία μας, ούτε η λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» λέει με νόημα.

«Ο καθένας επομένως που επιλέγει να επιδίδεται σε τέτοιες πράξεις θα πρέπει να έχει συναίσθηση ότι αυτό έχει κόστος και συνέπειες. Δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί αυτή η πρακτική ατιμώρητα και περίπου να τη νομιμοποιούμε με την ανοχή μας. Είναι τόσο απλό. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η μέχρι τώρα στάση ανοχής και κακώς εννοούμενου πολιτικού καθωσπρεπισμού σε τέτοιου είδους επιθέσεις είναι λάθος. Αυτή ακριβώς είναι η δική μου πολιτική άποψη και αυτό υπαγορεύει τη στάση μου, να ακολουθηθούν τα νομίμως προβλεπόμενα».

Και συνεχίζει: «Είναι άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι όσα προβάλλονται ως απολογία εκτός από κωμικά, αποτελούν ομολογία άρνησης ή αδυναμίας επαρκούς αιτιολόγησης της συγκεκριμένης πράξης ως τρόπου πολιτικής συμπεριφοράς. Αντιθέτως, μια δημόσια αναγνώριση έστω και τώρα, ότι η πράξη αυτή ήταν πράξη για την οποία υπάρχει μια στοιχειώδης συναίσθηση ευθύνης μετά από ψυχραιμότερη σκέψη, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την εκτόνωση αυτού του περιστατικού».

Τέλος, δεν διστάζει να στείλει σαφή μηνύματα σε αυτούς που τον κατηγορούν ότι κρύβονται άλλα κίνητρα πίσω από την απόφασή του να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό προκειμένου να λάβει χρηματική αποζημίωση.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι ισχυρισμοί που σκοπίμως διακινούνται περί δήθεν απαίτησης χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους μου, εκτός από παντελώς ψευδείς είναι εξίσου ή και περισσότερο κακόπιστοι και κακοήθεις από την ίδια την πράξη και καταδεικνύουν το ήθος και την ποιότητα όσων είχαν και εξακολουθούν να έχουν την επικοινωνιακή (και όχι μόνο) διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού».