Στον νέο εκλογικό νόμο, στην διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην παραφιλολογία  για πρόωρες εκλογές και για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε «ότι η πρόβλεψη του είναι ότι θα έχουμε έναν νέο εκλογικό νόμο την Τετάρτη. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, βήμα, τομή για την χώρα, που θα φέρει ανακατατάξεις και κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό».

Ο κ. Μαντάς προέβλεψε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους 200 βουλευτών με βάση τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει στην διαδικασία των επιτροπών της Βουλής και δεν αναμένει επ’ αυτού κάποια έκπληξη.

«Είναι απολύτως φανερό ότι υπάρχει πολύ σημαντική υποχώρηση αναφορικά με όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ επί του θέματος, το οποίο πλέον στηρίζει τις συντηρητικές δυνάμεις, που πολεμούν με λύσσα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την μη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νόμος θα ισχύσει είτε το θέλουν είτε όχι, αν όχι από τις επόμενες τότε σίγουρα από τις μεθεπόμενες εκλογές» επανέλαβε ο κ. Μαντάς ενώ ανέφερε ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της Ομογένειας, είναι όμως ένα θέμα που απαιτεί πολύ μεγάλη συζήτηση και δεν είναι ώριμο να έρθει προς ψήφιση αυτή τη στιγμή γι’ αυτό και δεν συμπεριλαμβάνεται στον εκλογικό νόμο. Εξήγησε ότι δεν σπάνε οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, ούτε καταργείτε το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Ο κ. Μαντάς είπε ότι κινδυνεύει να γίνει φάρσα, η φιλολογία, η επιδίωξη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έτσι αποδεικνύεται το απόλυτο κενό στρατηγικής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις θα πάμε κανονικά σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019» σημείωσε.

Για τις τηλεοπτικές άδειες ανέφερε: «Ο λυσσαλέος πόλεμος για τα κανάλια και οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για τα δάνεια στα ΜΜΕ δείχνουν ότι το παλιό σύστημα στριμώχνεται ασφυκτικά και αντιδρά διά των πολιτικών του εκφραστών με έντονο τρόπο, σημείωσε. Η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών εξελίσσεται κανονικά, θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο όταν ολοκληρωθεί η φάση».

«Προσπαθούν να κρύψουν την θέληση κάποιων κύκλων την πρόσθεση τους να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς» επισήμανε και έκλεισε λέγοντας ότι την θωράκιση της Δημοκρατίας δεν την κρίνει ο αριθμός των καναλιών αλλά η ουσιαστική ελευθερία έκφρασης σε όλα τα επίπεδα.