Τα νέα μέτρα, η καθυστερήσεις σε βασικές αποφάσεις και εν τέλει η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στο τελεσίγραφο της τρόικας με την επιβολή νέου κεφαλικού φόρου μέσω των ακινήτων, έχουν ήδη δημιουργήσει βαρύ κλίμα στους βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ το οποίο αναμένεται να εκφραστεί στην ΚΟ η συνεδρίαση της οποίας αρχίζει σε λίγη ώρα.

Το ερώτημα είναι βέβαια εάν θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές ή απλώς «θα ενημερωθούν οι βουλευτές» για να αποφευχθεί νέος γύρος δημοσιοποιημένων διαφωνιών. Όχι ότι αυτό είναι το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει και τον νέο φόρο στη Βουλή και το ερώτημα είναι αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή κάποιοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα ακόμα φοροεισπρακτικό μέτρο.

Ο πρωθυπουργός πάντως αναμένεται ότι ενημερώσει την ΚΟ για τις πιέσεις της τρόικα λέγοντας ευθέως ότι αν χθες δεν αποφασιζόταν αυτό το μέτρο σήμερα θα είχε ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις να πάρει την 6η δόση. Και έτσι είναι.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικα απαίτησαν μέτρα «μέχρι την Κυριακή» και απέρριψε μια σειρά άλλων προτάσεων που έγιναν από την ελληνική πλευρά με την δίκαιη αιτιολογία ότι οι προτάσεις αυτές δεν ήταν άμεσης είσπραξης και κανείς δεν διασφάλιζε ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα αποφασισθέντα.

Ας σημειωθεί ότι χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις και στην «κακή διαπραγματευτική τακτική» του υπουργείου οικονομικών ενώ οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης και Π. Ευθυμίου έθεσαν θέμα συνοχής του υπουργικού συμβουλίου παρατηρώντας ότι δεν μπορεί σε αυτές τις στιγμές να υπάρχει εσωτερικός διχασμός και να εμφανίζονται κάποιοι περισσότερο μεταρρυθμιστές από τους άλλους.

Τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Α. Λοβέρδος, Ηλ. Μόσιαλος και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασαν προβληματισμό για την περαιτέρω επιβάρυνση στα ακίνητα και έθεσαν το ερώτημα στον κ. Ευ. Βενιζέλο αν μπορεί να αποφευχθεί με ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Η απάντηση ήταν ότι πλέον δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα.