«Η μάχη που δίνει από πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους είναι νικηφόρα», υπογράμμισε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του STAR, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η απόφαση για το χρέος «κλείνει την πόρτα στα διάφορα σενάρια και σε εκείνους που πόνταραν τα λεφτά τους σε νέες καθυστερήσεις, νέα εμπόδια και νέες αοριστίες ως προς το χρέος».

Η απόφαση αυτή ανοίγει την πόρτα και σε μια νέα περίοδο αισιοδοξίας κατά την οποία η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει τη μάχη για την καθημερινότητα του πολίτη, είπε η κ. Σβίγκου.

Υπάρχει ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για το χρέος, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν σε τρεις φάσεις, εξέλιξη δημιουργεί ένα προστατευμένο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές και την έξοδο από την επιτροπεία.

Η κ. Σβίγκου αναφερόμενη στη δήλωση των εταίρων το 2012 για το ελληνικό χρέος, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με εκείνη τη δήλωση τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα μελετούσαν περαιτέρω μέτρα και αρωγή… εάν κρινόταν απαραίτητο. «Αυτό που δόθηκε χθες στην Ελλάδα δηλώνει ότι, πρώτον, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και, δεύτερον, δηλώνονται ρητά τα μέτρα τα οποία καθιστούν το χρέος βιώσιμο», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ειδικότερα ότι στη δήλωση του Eurogroup υπάρχουν ακριβώς ποια μέτρα θα παρθούν και σε βραχυπρόθεσμο και σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Για πρώτη φορά υπάρχει μια μεθοδολογία για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πλέον, θα δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός, έτσι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να ελαφρύνεται -όπως ήταν και το σωστό να γίνει τόσο καιρό και δεν θα είχε χρειαστεί να πάρουμε τα μέτρα που είχαν παρθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η κ. Σβίγκου.

Ερωτηθείσα για τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης, είπε ότι πρόκειται για λεπτομέρειες τεχνικού τύπου και επέμεινε ότι «μπαίνουμε πλέον σε ένα νέο κύκλο», και με την απόφαση του Εurogroup μπήκε ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα και δημιουργείται ένα περιβάλλον σταθερότητας που δίνει ένα ισχυρό μήνυμα και στις αγορές και στους επενδυτές.

Αναφερόμενη στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα υπάρχουν τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα υποδεικνύουν αν και κατά πόσο θα υπάρχει απόκλιση, «αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που υπάρχει κατ’ αρχήν και από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία από όλα τα επίσημα στοιχεία, αλλά κυρίως και από τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχουμε για τα επόμενα δύο χρόνια, είναι ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός». Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «σε κάθε περίπτωση θα είναι το υπουργείο εκείνο που θα ορίζει ποια θα είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να παρθούν». Σχολιάζοντας δε την κριτική και τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Σβίγκου παρατήρησε πως στο παρελθόν, το γεγονός ότι δεν υπήρχε τότε ο περιβόητος κόφτης, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση της ΝΔ να μειώσει οριζόντια μισθούς και συντάξεις.

«Είναι εμφανής η αμηχανία της ΝΔ και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, ακριβώς επειδή όλα τα σχέδια και όλες οι προσδοκίες στις οποίες είχε επενδύσει, ώστε να μην υπάρχει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έπεσαν στο κενό», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και προσέθεσε ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ, ευτυχώς για τη χώρα, υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία και τα βάρη προσπαθεί να κατανείμει δίκαια και στα σύννεφα δεν πετάει, αλλά αντίθετα προσπαθεί να υπερβεί τις δυσκολίες».

Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα σελίδα, ανέφερε και προσέθεσε πως «αν η ΝΔ δεν μπορεί να το αναγνωρίσει αυτό, είναι κακό για την ίδια. Ενδεχομένως να συνεχίσει να ζητάει εκλογές ακριβώς επειδή δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μπορέσει να πει».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, η κ. Σβίγκου δήλωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα και ο απολογισμός των πεπραγμένων, ώστε πιο αποφασιστικά και ακόμα πιο αποτελεσματικά να προχωρήσουμε στην επόμενη περίοδο».