Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 17:15 ώρα Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης αφορούν στην προσφυγική κρίση στη Συρία, στις προσπάθειες ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, στον ρόλο της Ευρώπης, καθώς και στις σχέσεις της με την Τουρκία μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου.

Σημαντική παράμετρο στην συνάντηση αποτελεί και το γεγονός ότι ο κ.Ερό μόλις επέστρεψε από τη χθεσινή επίσκεψή του στη Μόσχα όπου συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το καυτό θέμα της Συρίας.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης έκλεισε με ειδική τελετή παρασημοφόρησης από τον κ. Κοτζιά, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, του Γάλλου υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Αρλέμ Ντεζίρ.

Απευθυνόμενος στον κ. Ντεζίρ, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα τον Αρλέμ, έναν άνθρωπο του Διαφωτισμού, με μεγάλη προσφορά στη χώρα μας, που στάθηκε δίπλα μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές».

«Η Γαλλία δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα, μα ούτε και η Ευρώπη μπορεί χωρίς την Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2015, το ότι αμυνθήκαμε υπέρ της Ελλάδας, ήταν σαν να αμυνθήκαμε υπέρ της Ευρώπης. Σήμερα παρασημοφορείτε τον ρόλο της Γαλλίας σε αυτήν τη μάχη» απάντησε ο κ. Ντεζίρ.