Με την προσοχή στραμμένη στο ενδεχόμενο του φιλανδικού ντόμινο και τις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας με αυτό το θέμα, στην έλευση της τρόικας τη Δευτέρα, αλλά και στην άνοδο Παπανδρέου στη ΔΕΘ και στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση μπαίνει πλέον σε φθινοπωρινούς ρυθμούς.

Μετά και την προχθεσινή άτυπη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα έχει αυτή την εβδομάδα σειρά συναντήσεων με υπουργούς, κυρίως του οικονομικού επιτελείου. Στόχος, να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη με ένα πακέτο μέτρων που θα επιχειρούν να δώσουν προοπτική στην οικονομία, μέσω κυρίως της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας. Οι προβλέψεις, ωστόσο, για ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει και το 4,5%, βάσει των δηλώσεων Βενιζέλου, καθιστούν δυσχερές το έργο της παρουσίασης, έστω, μιας θετικής προοπτικής.

Στο ήδη επιβαρημένο σκηνικό, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τη λαίλαπα των κοινωνικών αντιδράσεων, αρχής γενομένης από αύριο με τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, λόγω της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, ακόμη ένα αγκάθι της εβδομάδας που έρχεται είναι η συζήτηση την Πέμπτη για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Siemens κατά των πρώην υπουργών της Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικώς η πρόταση απορριφθεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές, που καταψήφισαν πρόσφατα τη σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου, το οποίο θα διερευνούσε τη βασιμότητα των αδικημάτων για την ίδια υπόθεση. Αλλωστε είχε γίνει γνωστό ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που υπέγραφαν την πρόταση σκόπευαν να στείλουν επιστολή αναίρεσης, κάτι που τελικά ποτέ δεν έγινε.

Το αμέσως επόμενο πρόβλημα για τον Γ. Παπανδρέου είναι η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή Παναγιωτακόπουλου της περασμένης εβδομάδας ήταν απλώς το προανάκρουσμα των κραδασμών που αντιμετωπίζει εσωτερικά το κυβερνών κόμμα και που αναμένεται να εκδηλωθούν σε όλο τους το μεγαλείο στη συνδιάσκεψη.

Η απόφαση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι να αφήσει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων. Ταυτόχρονα, με την ομιλία του πρωθυπουργού θα επιχειρηθεί να πειστεί το κομματικό ακροατήριο για «τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Στο ευρύτερο του κομματικού ακροατηρίου βήμα της Θεσσαλονίκης, οι πληροφορίες φέρουν τον Γ. Παπανδρέου να παρουσιάζει το «στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη», στο οποίο θα εμπεριέχονται μέτρα και για την καταπολέμηση της ανεργίας, που επισήμως αγγίζει το 15%.

Ολα αυτά πάντως προγραμματίζονται δίχως ακόμη να έχουν εκλείψει οι φόβοι από το ντόμινο της Φινλανδίας. Ντόμινο που υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει ακόμη και σε αναίρεση επί της ουσίας των αποφάσεων των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου περί της νέας δανειοδότησης της χώρας.

Αν συμβεί και αυτό, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις σε διάφορα μέτωπα (δημόσιοι υπάλληλοι, ΕΡΤ, αγανακτισμένοι κ.λπ.), στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, κάτι που πάντως απεύχεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος έως και προχθές, στην άτυπη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, επιχειρούσε να βάλει τέλος στα σχετικά σενάρια.