«Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε απώλειες άνω του 50%, ενώ το Σιν Φέιν αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για να είναι εκείνο το πολιτικό κόμμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις στην Ιρλανδία εις το εξής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στους Irish Times, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης, προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης, θα είναι ένα δύσκολο παζλ, ενώ διαπιστώνει συνεχή μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς την Αριστερά, ενάντια στη λιτότητα, και αποδυνάμωση των δύο παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, του Φίνε Γκαέλ και του Φιάνα Φάιλ, που αμφότερα καταγράφουν τη δεύτερη χειρότερη απόδοση στην ιστορία τους. Προβλέπει δε, ότι «η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου και της νέας κυβέρνησης θα προετοιμάσει το έδαφος για το Σιν Φέιν, για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να επωφεληθεί των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στην ιρλανδική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Σιν Φέιν και το Podemos έχουν κοινό όραμα, τονίζει, «αλλά σε εθνικό επίπεδο οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες είναι διαφορετικές και οι στρατηγικές ποικίλουν. Στην Ελλάδα, όπως και σε μεγάλο βαθμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι εξελίξεις ήρθαν ταχύτερα σε σχέση με την Ιρλανδία. Τα διαφορετικά δομικά προβλήματα της κάθε χώρας, το εύρος αποτυχίας του πολιτικού κατεστημένου, οι συνέπειες της λιτότητας στην κοινωνία και την οικονομία, το βάθος της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος, αποτελούν όλα παράγοντες που καθορίζουν το πόσο γρήγορα θα βρεθεί η Αριστερά σε θέση διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζει ότι «κάνει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή μια ευρύτατης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και για την προστασία, κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο, εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «εντείνεται ο πόλεμος εναντίον της κυβέρνησης τόσο από κύκλους στην ΕΕ όσο και από την αντιπολίτευση, και ειδικά από εκείνα τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια».