«Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στοχεύει στον έλεγχο των συνόρων Τουρκίας – Συρίας. Η Ελλάδα έχει τον ρόλο του νομίσματος το οποίο… παίζεται! Υπάρχει στη περιοχή ένα παιχνίδι ιμπεριαλιστικό και συμφερόντων. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο. Θέλουν να πιστέψουμε πως ο στόλος θα βοηθήσει στις προσφυγικές ροές αλλά το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη από το οποίο οι πρόσφυγες περνάνε από δίπλα για να φτάσουν στις ακτές δεν μπορεί να βοηθήσει.  Σε αυτή τη φάση κερδίζει η Τουρκία. Τα συμφέροντα επιλέγουν αυτή τη στιγμή να προστατέψουν την Τουρκία και αυτό είναι απειλή» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη  στην εκπομπή «Ανατροπή» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε ότι: «Δεν έχουμε καμία υποχρέωση απέναντι στους μετανάστες. Το 90% αυτών που έρχονται εδώ είναι οικονομικοί μετανάστες και οι υπόλοιποι είναι πρόσφυγες. Αυτούς τους μετανάστες λοιπόν τους στέλνεις πίσω. Όχι στην Τουρκία. Από εκεί που ήρθαν. Από τις πατρίδες τους.  Από το Μαρόκο, το Πακιστάν ή όπου άλλου. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει ως ευρωπαϊκή πολιτική.  Αν το κάνεις αυτό, τότε θα σταματήσουν να έρχονται. Μέχρι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους θα είναι έγκλειστοι σε κλειστά στρατόπεδα χωρίς να έχουν το δικαίωμα να βγουν έξω».

Την ίδια στιγμή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς επανέλαβε τη θέση του για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας και ταυτόχρονη αυτοεξαίρεση της χώρας από τη Συνθήκη της Σένγκεν προκειμένου αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μετανάστες και πρόσφυγες να έρχονται εδώ.