Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 12 το μεσημέρι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο και να του παρουσιάσει μια πρόταση εθνικής συνεννόησης για το θέμα του μεταναστευτικού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επικοινώνησε χθες Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας έκτακτη συνάντηση για το θέμα του προσφυγικού.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα να λύσει το θέμα των συνοριακών ελέγχων. Αν δεν τα καταφέρει τότε υπάρχει η πιθανότητα οι άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

«Το προσχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμέλησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές. Εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη δράση και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει η πιθανότητα να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα από το Νοέμβριο και μετά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα» πρόσθεσε.