Με ευθείες βολές και σκληρή κριτική για την… έλλειψη αυτοκριτικής απάντησε η Νέα Δημοκρατία στην επίθεση ολκής που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης.

Από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε «η Κύπρος να αποτελέσει παράδειγμα εξόδου από την κρίση για την ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Ιδιαίτερα επικριτικός για τα πεπραγμένα του έτους της κυβέρνησης ήταν ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και σε άρθρο του στο περιοδικό Economist, όπου προέβλεψε ότι με το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται «το 2016 θα είναι ακόμα ένα υφεσιακό έτος. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της φετινής χρονιάς θα βρεθούμε στην ίδια θέση που ήμασταν στο τέλος του 2014 κι μάλιστα με πολύ χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εξαιτίας των πρόσθετων φόρων και των περικοπών συντάξεων αυτής της διετίας. Δύο χρόνια αδικοχαμένα, που έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Το ευκαιριακό κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «αντί να απολογηθεί για τα ψέματά του, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την ακραία πόλωση».

«Απόψε ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει τον πανικό του. Ξεκίνησε με κακοστημένη προπαγάνδα, συνέχισε με προσωπικές επιθέσεις και κατέληξε σε ύβρεις. Αντί να απαντήσει στα αδιέξοδα στα οποία με ευθύνη του βρίσκεται η χώρα επέλεξε την παλαιά, ξεπερασμένη τακτική των προσωπικών επιθέσεων.

Αντί να απολογηθεί για τα ψέματά του, επέλεξε την ακραία πόλωση. Αντί να μιλήσει στην κοινωνία που δοκιμάζεται από τις πολιτικές του, απευθύνθηκε στο στενό κομματικό του ακροατήριο.  Είναι σαφές ότι κάθε μέρα που περνά βουλιάζει στην ανυποληψία.

Τον αφήνουμε στη μοναξιά του, καθώς πλέον οι πολίτες κάθε μέρα του γυρίζουν την πλάτη».

Παράλληλα, στη Συγγρού προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αυριανή μονομαχία στη Βουλή, με τους υπεύθυνους τομεάρχες, Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Βρούτση να επεξεργάζονται ενδελεχώς αφενός το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου και τις όποιες «βελτιώσεις» επιχειρεί η κυβέρνηση, αφετέρου την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό.

Πέραν του Ασφαλιστικού, στη Συγγρού ετοιμάζονται πυρετωδώς και για την κατάθεση πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή για τον Γιάννη Βαρουφάκη, με το θέμα μόνο λήξαν να μην θεωρείται. Στόχος της ΝΔ είναι να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι αφενός γνώριζε όλες τις κινήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών για παράλληλα νομίσματα, αφετέρου είχε εναποθέσει την τύχη της χώρας στον κ. Βαρουφάκη με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο τρίτο μνημόνιο, έχοντας ήδη περάσει τη διακεκαυμένη ζώνη των capital controls.

Η πρόταση για την Εξεταστική αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών και μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, επιτείνοντας σωρευτικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις τις πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου.