Μεγάλες πιέσεις για να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό υπογραμμίζουν, όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών.

Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία της Επιτροπής, κοινή είναι πλέον η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι τα προγράμματα οικονομικών προσαρμογών απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρχε ευρεία πολιτική στήριξη ως προς την εφαρμογή τους.

Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι η ουσιώδης διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είναι ότι στις τρεις τελευταίες χώρες υπήρξε μεγαλύτερος βαθμός πολιτικής συναίνεσης σε σχέση με την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που συμφώνησαν με τις χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού θα υπάρξει στη Βουλή μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αναμόρφωσής του.

Τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται κυρίως προς τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Ως προς το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, παρά τις όποιες αναστολές υπάρχουν στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε σχέση με τις πολιτικές λιτότητας των Μνημονίων, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δεν είναι βιώσιμα και συνεπώς η ανάγκη μεταρρύθμισής τους είναι επιτακτική.

Για τη ΝΔ, δίαυλος για την άσκηση πιέσεων είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι πιέσεις αυτές έγιναν ιδιαίτερα αισθητές κατά το τελευταίο συνέδριο του ΕΛΚ όταν η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να εκλέξει αντιπρόεδρο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και σχετικώς ισχυρότερα κόμματα του συντηρητικού χώρου.