Την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Το ζητήσαμε σήμερα και όχι πριν από μήνες γιατί τότε δεν ήμασταν σε θέση να σταθμίσουμε τις ακριβείς ανάγκες μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα μια υπόγεια συζήτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στη Συνθήκη Σένγκεν, από την Ουγγαρία και άλλες χώρες με συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών. Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη και σε δικές μας υπαρκτές αδυναμίες διαχείρισης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα αποκαλύφθηκε εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται σχέδιο που θα επιτρέπει το «πάγωμα» της Συνθήκης Σένγκεν για έως και δύο χρόνια.

Το συγκεκριμένο έγγραφο επεξεργάζεται η Κομισιόν και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που θα συζητηθούν, οι κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν να ενεργοποιήσουν έκτακτη ρήτρα που θα επιτρέπει την «επανεφαρμογή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στην περιοχή Σένγκεν για έως και δύο χρόνια». Αυτό οφείλεται στις «έκτακτες συνθήκες που συνιστούν σοβαρή απειλή στη δημόσια πολιτική ή την εσωτερική ασφάλεια».

Το εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» αποκαλύπτει την πρόθεση αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια, την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams – (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Ουσιαστικά το έγγραφο αυτό αφορά την Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει πως η αποτυχία της Ελλάδας να καταγράψει τους μετανάστες αντιστοιχεί σε «σοβαρή ανεπάρκεια» στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.