Πουλάκης: Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα με κυβερνητική σταθερότητα

Τρεις άξονες για πολιτική συζήτηση έθεσε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:59
03/12/2015
Πουλάκης: Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα με κυβερνητική σταθερότητα
loading

Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει ωστόσο σχετική κυβερνητική σταθερότητα, προτείνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το "Ποτάμι" για το εκλογικό σύστημα, ο γενικός γραμματέας του αρμόδιου περί του θέματος υπουργείου, επισήμανε τρεις βασικές αρχές επί των οποίων θεωρεί όπως είπε ότι πρέπει κατ' αρχήν να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία:

Πρώτον, την επιδίωξη της όσο γίνεται αναλογικότερης λειτουργίας του εκλογικού συστήματος, καθώς, όπως ανέφερε, «σε συνθήκες κρίσης της πολιτικής εμπιστοσύνης, η όσο γίνεται μεγαλύτερη αναλογία μεταξύ του κοινοβουλίου και της κοινωνίας, καθώς και ο πλουραλισμός εντός της Βουλής μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει».

Δεύτερον, την εξασφάλιση σχετικής κυβερνητικής σταθερότητας, η οποία, όπως τόνισε, εξαρτάται πρωτίστως από «την ωριμότητα και τη σταθερότητα κάθε πολιτικού συστήματος» και η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το «σεβασμό στον πλουραλιστικό χαρακτήρα της δημοκρατίας και την αποφυγή εκτρωματικών και προφανώς δυσανάλογα ευνοϊκών για το πρώτο ή για τα δύο μεγάλα κόμματα ρυθμίσεων».

Τρίτον, την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαπλοκής και του μαύρου πολιτικού χρήματος, για την οποία ωστόσο δεν είναι πανάκεια το απλό «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.

Ο κ. Πουλάκης έθεσε ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε αλλαγής «την επιδίωξη και επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», αναφέροντας ως θετικό δείγμα γραφής την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προτείνει την έναρξη του σχετικού διαλόγου στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κρίμα το ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε, διότι επισκιάστηκε από άλλες συγκυριακές επιδιώξεις στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης». Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα, ανοίγοντας με τρόπο δημοκρατικό και συντεταγμένο τη συζήτηση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει