Κατά την παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Συριακό.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια «δεινή, διπλή δοκιμασία που προέρχεται από την προσφυγική κρίση αλλά και το ζήτημα ασφαλείας που προέκυψε μετά τα γεγονότα στο Παρίσι».

Η Μέση Ανατολή, συνέχισε, «εξάγει την κρίση της στην Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να εξάγει αποφασιστικότητα και σταθερότητα».

«Περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή διπλωματική πρωτοβουλία για λύση στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό», τόνισε o N. Ξυδάκης, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι υπέρ μιας «πολιτικής λύσης στο Συριακό» και «χαιρετίζει» την πρωτοβουλία της Βιέννης «στο βαθμό που προωθεί αυτή τη λύση».

«Η δική μας συμβολή», κατέληξε ο υπουργός, είναι η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ως πρωτοβουλία «για τη λύση του προσφυγικού μέσα από τον έλεγχο των ροών αλλά και για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, αλλά και Ελλάδας και Τουρκίας».