Παράδειγμα προς αποφυγή κι όχι προς μίμηση χαρακτήρισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «στον ενικό».

«Δεν ψάχνουμε κανέναν αντι-Τσίπρα. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας, είναι ένας πολιτικός με μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα, με περιορισμένη, κατά την άποψη μου ουσία, ο οποίος εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και ο οποίος κατάφερε πράγματι να κερδίσει δύο εκλογές, αλλά θα βρεθεί προ πολύ μεγάλων δυσκολιών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αν το αντι-Τσίπρας το ορίζετε ως κάποιος που θα έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τον κ. Τσίπρα, δηλαδή να μπορεί να σταθεί καλά και υπεύθυνα στο εξωτερικό, να μπορεί πραγματικά να προσελκύσει επενδύσεις, να μπορεί να οργανώσει ένα δημοκρατικό κόμμα, να λέει την αλήθεια στους πολίτες έστω και αν αυτή είναι δύσκολη, τότε τον όρο αντι-Τσίπρας  τον αποδέχομαι. Όχι όμως αντι-Τσίπρας, κλώνος του Τσίπρα. Χρειαζόμαστε ακριβώς το ανάποδο από αυτό που πρεσβεύει ο κ. Τσίπρας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα χωρίς ιδιοκτήτη. «Εάν θεωρήσουμε ότι το κόμμα έχει ιδιοκτήτη, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε στην εκπομπή «στον ενικό» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου,  ο υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης  ενώ διευκρίνισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει ιδιοκτήτη και μετόχους τους εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών.

«Το κόμμα έχει ιδιοκτήτη και μετόχους τους εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που θα έρθουν να ψηφίσουν και ο καθένας έχει μια μετοχή»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ προσέθεσε πως «εάν θεωρήσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με μεγαλομετόχους, μικρομετόχους και που χρειάζεται συμφωνία μετόχων μεταξύ μας για να συνεννοηθούμε, αυτό είναι ένα φεουδαρχικό κόμμα και δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, την οποία εγώ θα ήθελα να υπηρετώ».

Προσέθεσε μάλιστα πως «εάν έχουμε δώσει την εντύπωση ότι κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, εδώ είμαστε για να τα αλλάξουμε».

Επιπλέον διευκρίνισε πως σε περίπτωση εκλογής του, δεν θα επιχειρήσει το άνοιγμα προς στελέχη άλλων κομμάτων που είχε προαναγγείλει λίγο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, εφόσον, ‘όπως διευκρίνισε, τότε επικρατούσαν ειδικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες για την χώρα. «Αυτό που θα επιχειρήσω όμως σίγουρα είναι το άνοιγμα σε πολίτες που ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα αλλά δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία» διευκρίνισε.

Από αυτές τις εκλογές σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει η ενότητα του κόμματος από κανέναν εφόσον ακολουθηθεί η διαδικασία μαζικής επιλογής του προέδρου από τους πολίτες. Μάλιστα ο ίδιος δεσμεύτηκε δημόσια πως αν αποτύχει θα είναι ένα απλό μέλος του κόμματος.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος παραδέχτηκε επιπρόσθετα πως το κόμμα στο παρελθόν μολύνθηκε από τον ιό του κρατισμού ενώ όπως διευκρίνισε, ο μόνος τρόπος για να φύγΝει αυτό είναι με απόλυτη αξιοκρατία.