Nα φέρει τον Αλέξη Τσίπρα σε θέση απολογούμενου για μια σειρά πολιτικών των τελευταίων μηνών θέλει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο αποψινό ντιμπέιτ, ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης γίνονταν συσκέψεις στη Συγγρού για την τηλεοπτική αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα καθίσει απόψε στις 9, απέναντι στους άλλους έξι πολιτικούς αρχηγούς, στο στούντιο 3 της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευήκαι για τον ίδιο το βασικό ζήτημα που θα βάλει στο τραπέζι της προεκλογικής συζήτησης είναι η συνεννόηση και οι συνεργασίες αμέσως μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι αυτή την εβδομάδα θα διαμορφωθεί το κλίμα για την τελική ευθεία των εκλογών και ρίχνουν το βάρος τους στους αναποφάσιστους, ενώ εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Βασικό επιχείρημα του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι πρέπει η χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου να έχει σταθερή κυβέρνηση, αλλά και ότι πρέπει να φύγει η «αριστερή μελαγχολία», όπως επισημαίνει διαρκώς κατά την προεκλογική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει σε εθνική κυβέρνηση, καθώς αυτός έχει υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο και γνωρίζει όλες τις δεσμεύσεις.

Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης είναι διατεθειμένος να συζητήσει και το θέμα της πρωθυπουργίας, αρκεί, όπως είπε, να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στις βασικές πολιτικές.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία, κι το ίδιο θα κάνει και απόψε, ότι ο ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε πραγματικές ύβρεις στη Ν.Δ., με χαρακτηρισμούς όπως «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» κ.λπ., όταν μάλιστα η κεντροδεξιά παράταξη ψήφιζε και στήριζε την κυβέρνηση, με τον κ. Τσίπρα να βάζει από πίσω τον Πάνο Καμμένο να κάνει, όπως είπε, τη βρώμικη δουλειά.

Μάλιστα από τη Συγγρού εκτιμούν ότι το ίδιο θα γίνει και στο ντιμπέιτ, δηλαδή ότι ο Π. Καμμένος θα αναλάβει να κάνει επιθέσεις και τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα.

Στη Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν ότι η πόλωση που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας «νέο – παλαιό», «Αριστερά – Δεξιά» έχει στόχο να κινητοποιήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν τώρα άλλα κόμματα.

Στη Συγγρού αποφασίστηκε ότι ο κ. Μείμαράκης δεν θα απέχει από τη μετωπική σύγκρουση με τον τέως πρωθυπουργό, όμως δεν θα ξεκινήσει ο ίδιος. Ωστόσο αν προκληθεί από τον κ. Τσίπρα τότε θα ανεβάσει τους τόνους.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μεϊμαράκης θα συνδέσει, δηλαδή, την κατάληξη του εκλογικού ντέρμπι με τις πιθανότητες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης, ευρείας αποδοχής, καθώς εκτιμάται ότι οι πολίτες θέλουν συνεργασίες και όχι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η εβδομάδα που διανύουμε κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση του κλίματος, έτσι ώστε στην τελική ευθεία η ΝΔ να κόψει πρώτη το νήμα.