Με στόχο να αντιστρέψει το κλίμα εκλογικής στασιμότητας και την «αριστερή μελαγχολία» που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο του τρίτου μνημονίου και της διάσπασης και να δώσει την απαιτούμενη κινητήρια δύναμη για την ενεργοποίηση και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος προσέρχεται στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, όπου το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμάται ότι το ντιμπέιτ μπορεί να αποτελέσει τη στροφή στην κούρσα μέχρι τις εκλογές που θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξει τη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω του τη Νέα Δημοκρατία και διασφαλίζοντας ότι απομακρύνεται μία και καλή τα σενάρια για εκλογική ήττα στο νήμα. Για αυτό η στρατηγική του θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση της ψήφου των αναποφάσιστων πολιτών, που όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να βρεθούν δύο πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα βέλη από τη φαρέτρα του. Από τη μία είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα ταυτίσει εκ νέου με το παλαιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα που έφτασε τη χώρα μέχρι το σημερινό σημείο μέσα από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών. Από την άλλη πλευρά θα βρίσκεται ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα εγκαλέσει για την πτώση της κυβέρνησης και την υλοποίηση του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης που σχεδιάζουν ξένα και εγχώρια κέντρα εξουσίας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδείξει με τις απαντήσεις του τόσο στους δημοσιογράφους, όσο και στους πολιτικούς αρχηγούς, ότι ο ίδιος παραμένει ο καταλληλότερος για να εφαρμόσει τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου με κοινωνικό πρόσημο, με την οποία απέτρεψε το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας και να διαπραγματευθεί τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, όπως ο ίδιος κατάφερε να τη βάλει στη συμφωνία. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει ουσιαστικά την ευκαιρία να προχωρήσει στη διακυβέρνηση του τόπου, απαλλαγμένος εν μέρει από τις «σκοτούρες» της διαπραγμάτευσης που δεν του το επέτρεψαν στο επτάμηνο από τον Ιανουάριο, λόγω της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που επιβλήθηκε από τους εταίρους.

Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο μέρος της «αριστερής μελαγχολίας» ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει με συγκεκριμένα νούμερα να αποδομήσει τον ισχυρισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για το επαχθέστερο μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να αρνείται την αναγκαιότητα για την υπογραφή του. Θα υπογραμμίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές που κατά την Κουμουνδούρου καθιστούν τη συμφωνία εκτός από βιώσιμη και εξόχως διαφορετική από τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Πέραν τούτων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιστρατεύσει το κοινωνικό πρόσημο το οποίο ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας μέσα από το αντίβαρο πρόγραμμα, προτάσσοντας τα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και την εξασφάλιση πόρων από ισοδύναμα μέτρα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσα από τον έλεγχο στις διάφορες λίστες, ο οποίος έχει προχωρήσει σημαντικά.