Το μεγάλο εμπόδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου καλούνται να υπερπηδήσουν οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ για να επιτευχθεί η ανασύνταξη της Χαριλάου Τρικούπη και να προχωρήσει η επιχείρηση συγκρότησης του τρίτου πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενόψει των πρόωρων εκλογών.

Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να έχει στείλει σαφές ενωτικό μήνυμα και ο Γιώργος Παπανδρέου να το καλωσόρισε, ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να έχει άλλη άποψη και να έχει καταστήσει τυχόν κάθοδο του πρώην πρωθυπουργού στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ως casus belli.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες κινούνται στην κατεύθυνση της σύγκλισης του ΚΙΔΗΣΟ με το ΠΑΣΟΚ και την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών επιθυμεί την συνεργασία με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ όμως στελέχη του Κινήματος σημειώνουν ότι δεν γίνεται συνεργασία χωρίς διάλογο της Φώφης Γεννηματά με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ.

Την ίδια ώρα πάντως δυσφορία στην Πειραιώς προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος δήλωσε για τον Γ. Παπανδρέου ότι δεν είναι ΠΑΣΟΚ και τον κατηγόρησε για δημιουργία προσωπικού κόμματος που έκανε κακό στο πάλαι ποτέ Κίνημα. Ακόμα περισσότερα επικριτικά σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι την ώρα που η Φώφη Γεννηματά δεν έχει απευθείας επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρά συνεννοούνται μέσω… ανακοινώσεων, η ίδια η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ανοιχτούς διαύλους με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία επίσης έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της συγκρότησης του τρίτου πόλου.

Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ εξετάζονται πολύ προσεκτικά οι όποιες κινήσεις σε σχέση με τη σύγκλιση με το ΚΙΔΗΣΟ, καθώς το κλίμα στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη είναι αρνητικό για τον Γιώργο Παπανδρέου, κυρίως για τη δημιουργία νέου κόμματος που απομείωσε έτι περαιτέρω τα εκλογικά ποσοστά του Κινήματος. Ως εκ τούτου στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν την αποστολή αντιπροσωπείας για να συναντηθεί με στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν εκ του σύνεγγυς της περαιτέρω κινήσεις τους με φόντο τις κάλπες.