Τα μείζονα θέματα του Πατριαρχείου και η προετοιμασία της Παναρθόδοξης Συνόδου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Γιάννη Αμανατίδη στο Φανάρι, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη.

Η μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών, θα αποτελέσει την κατάληξη προσπαθειών πολλών δεκαετιών «και κυρίως θα καταδείξει σε όλο τον κόσμο την ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών».

«Η επίσκεψη στο παλαίφατο κέντρο του Ορθόδοξου κόσμου και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δίνουν την ευκαιρία να αντικρίσουμε, να αφουγκραστούμε και να βιώσουμε την κοινή παράδοση πίστης και γένους ως ζωντανή και ανανεούμενη πραγματικότητα. Το Φανάρι αποδεικνύει ότι το γένος μας καταφέρνει μέσα από τις αντιξοότητες να αναδεικνύεται δυνατότερο και πιο εύρωστο», τόνισε ο υφυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Αμανατίδης επισκέφτηκε από κοινού με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην ‘Αγκυρα, Κυριάκο Λουκάκη και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπουλη, Ευάγγελο Σέκερη, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου ξεναγήθηκε στη Σακκουλίδειο Βιβλιοθήκη και στους χώρους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.