Θέμα ημερών είναι οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τις επόμενες κινήσεις της, την ώρα που όλα δείχνουν πως ισχυροποιείται το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πάει στο ράφι αυτό της ψήφου εμπιστοσύνης και των θερινών τμημάτων της βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτη του πρωθυπουργού που επικαλέστηκε το Mega, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από Δευτέρα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να τις αναβάλλει για σήμερα, λόγω της συνεδρίασης του ESM, αλλά και της «μάχη» στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός είδε το μεσημέρι τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου ότι οι ανακοινώσεις είναι «θέμα 24ωρών», ενώ τη Δευτέρα θα υπάρξει και νέο ραντεβού των δύο ανδρών για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη η συνάντηση του πρωθυπουργού με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος πέραν από την κυβερνητική ιδιότητα του για την οργάνωση των εκλογών, θεωρείται και ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών-εξπρές, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.

Εάν μάλιστα, οι εξελίξεις τρέξουν από τη Δευτέρα, οι εκλογές προλαβαίνουν να γίνουν ακόμη και στις 13 Σεπτεμβρίου!

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο είναι οι εξής:

– Παραίτηση της κυβέρνησης (ίσως τη Δευτέρα).

– Θυροκόλληση στη Βουλή του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσής της.

– Ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού, που με βάση το νόμο θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Έτσι θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργός, έστω και υπηρεσιακή και θα είναι η Βασιλική Θάνου.