Να διευκρινίσει ο πρωθυπουργός τα όσα είπε περί δημοψηφίσματος ζήτησε ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «αν ο κ. Παπανδρέου εννοούσε ότι θα παρακαμφθεί το άρθρο 110 του Συντάγματος- που αναφέρει πως γίνεται η αναθεώρηση και θα επιχειρήσουμε αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος – αυτό δεν γίνεται. «Αποτελεί ένα πραγματικό πραξικόπημα γιατί παραβιάζεται το άρθρο 110, το οποίο είναι μάλιστα διάταξη μη αναθεωρητέα».

Εάν εννοεί ότι θα κάνει δημοψήφισμα για να ξεκινήσει μετά η διαδικασία αναθεώρησης, το 2013, πρέπει – όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος – να ξέρει ότι κανένα δημοψήφισμα αυτού του είδους (που δεν είναι καν νομοθετικό – και δεν μπορεί να είναι νομοθετικό) δεν είναι δεσμευτικό για τίποτα. «Απλώς και μόνο δηλαδή χρησιμοποιεί ακόμη τους θεσμούς για να λύσει την πολιτική του αμηχανία» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Καταλήγοντας απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα για να πει: «Αν δεν είστε σε θέση να καταλάβετε που οδηγείτε τον τόπο ακολουθήστε την μόνη λύση που ταιριάζει στη Δημοκρατία: «Οδηγείστε τον τόπο σε εκλογές για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός για τη μοίρα του».