Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με σχετική επιστολή της, απηύθυνε έκκληση στους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί, τους ζητά να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, κατανόηση και αλληλεγγύη.

Επιπλέον, κα­λεί τους η­γέ­τες της Ευ­ρώ­πης να ερ­γα­στούν ό­λοι τους και να συμβάλλουν προς μία κατάλληλη, κοινώς αποδεκτή λύση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, με υ­ψη­λό αί­σθη­μα ευ­θύ­νης έ­ναν­τι του δει­νο­πα­θούν­τος ελ­λη­νι­κού λα­ού αλ­λά και α­νη­συ­χί­ας γι­α το μέλ­λον της χώ­ρας μας, α­πηύ­θυ­νε έκ­κλη­ση προς τους:

α. Ε­ξο­χώ­τα­τον κ. D­o­n­a­ld T­u­sk, Πρό­ε­δρον του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Συμ­βου­λί­ου και τα Μέ­λη του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, τους Εξο­χω­τά­τους Προ­έ­δρους και Πρω­θυ­πουρ­γούς των Κρα­τών Με­λών της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­νώ­σε­ως,

β. Ε­ξο­χώ­τα­τον κ. J­e­an-C­l­a­u­de J­u­n­c­k­er, Πρό­ε­δρον της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής,

γ. Ε­ξο­χώ­τα­τον κ. J­e­r­o­en D­i­j­s­s­e­l­b­l­o­em, Πρό­ε­δρον της Ευ­ρω­ο­μά­δος και τα μέ­λη αυ­τής και

δ. Ε­ξο­χώ­τα­τον κ. P­i­e­r­re M­o­s­c­o­v­i­ci, Ε­πί­τρο­πον της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής αρ­μό­δι­ον δι­α οι­κο­νο­μι­κά και δη­μο­σι­ο­νο­μι­κά θέ­μα­τα, δι­α της ο­ποί­ας τους κα­λεί να ε­πι­δεί­ξουν γι­α α­κό­μη μί­α φο­ρά αυ­το­συγ­κρά­τη­ση, κα­τα­νό­η­ση και αλ­λη­λεγ­γύ­η, ώ­στε να βρε­θεί α­μοι­βαί­ως α­πο­δε­κτή λύ­ση στο ελ­λη­νι­κό οι­κο­νο­μι­κό πρό­βλη­μα.

Η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, το­νί­ζε­ται στην ε­πι­στο­λή, εί­ναι πε­πει­σμέ­νη ό­τι α­ξί­ζει να γί­νει α­κό­μη μί­α προ­σπά­θει­α, ώ­στε να βρε­θεί λύ­ση, σύμ­φω­νη με το ε­νω­σι­α­κό κε­κτη­μέ­νο, η ο­ποί­α πα­ράλ­λη­λα θα εί­ναι α­να­πτυ­ξι­α­κή γι­α την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α, λαμ­βά­νον­τας ι­δι­αί­τε­ρη πρό­νοι­α και μέ­τρα γι­α την βελ­τί­ω­ση του βι­ο­τι­κού ε­πι­πέ­δου του ελ­λη­νι­κού λα­ού, που έ­χει τα­λαι­πω­ρη­θεί α­φάν­τα­στα την τε­λευ­ταί­α πεν­τα­ε­τί­α.

Η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος εί­ναι βε­βαί­α ό­τι με τη φώ­τι­ση του Κυ­ρί­ου η­μών Ι­η­σού Χρι­στού εί­ναι δυ­να­τόν να ευ­ρε­θεί η κα­τάλ­λη­λη, κοι­νώς α­πο­δε­κτή λύ­ση. Προς τού­το κα­λεί τους Η­γέ­τες της Ευ­ρώ­πης να ερ­γα­στούν ό­λοι τους και να συμ­βά­λουν προς την κα­τεύ­θυν­ση αυ­τή.