«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο. Θέλουμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια αμοιβαία επωφελή λύση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενημερώνοντας του πολιτικούς συντάκτες μετά τις χθεσινοβραδινές κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και πώς να μην είναι όταν οι απαιτήσεις των θεσμών και των δανειστών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με σαφέστατη λαϊκή εντολή», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως «δεν θέλω να μιλήσω για τις θέσεις του κάθε θεσμού». Αναφερόμενος στο άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, παρατήρησε πως «αυτό που λέει είναι ότι πρέπει να συζητηθεί για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους και από την άλλη πρέπει να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη βλέπουμε από την πλευρά των ευρωπαίων ότι αποκλείουν αναδιάρθρωση και από την άλλη μιλούν για μεταρρυθμίσεις πιο ήπιες».

«Για να υπάρχει ένα συγκερασμός αυτών των απόψεων καταλήγουν σε όχι αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα για την Ελλάδα. Φτάνουν η πρόταση προς την Ελλάδα να μην έχει ούτε το ένα θετικό στοιχείο ούτε το άλλο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει κάποιο Plan b σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, απάντησε πως «η κυβέρνηση έχει ως βασικό πλάνο και μόνο πλάνο το να υπάρξει μία συμφωνία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε πως «ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός ισχύει. Αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει για μία τετραετία. Από τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου καλυπτόμαστε πλήρως. Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν τίθενται στο τραπέζι χωρίς να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή».

Σχετικά με τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «αυτό που μας είπαν είναι ότι δεν έχουμε την εξουσιοδότηση και την αρμοδιότητα να συζητήσουμε πάνω στις προτάσεις σας. Οι υπουργοί μας απάντησαν πως εμείς ήρθαμε για να διαπραγματευτούμε. Επομένως εφόσον δεν υπάρχει η εξουσιοδότηση, δεν μπορεί να γίνει αυτή η διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων – που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

«Υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών», επιβεβαίωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ακούσαμε πολλές φορές ότι αν δεν συμφωνούμε με μια σειρά από περικοπές, να βρούμε τα δικά μας ισοδύναμα. Όταν φέραμε αυτά τα ισοδύναμα από τη δική μας την πλευρά, ισοδύναμα που έχουν απόδοση, ακούσαμε ότι πρέπει να έχουμε μείωση 1% του ΦΠΑ και μείωση της δαπάνης των συντάξεων μέχρι το 2016», συνέχισε.

«Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να μιλά για το τέλος των διαπραγματεύσεων. Όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον και υποθέτω και τη βούληση να συνεχιστεί αυτή η διαπραγμάτευση», επανέλαβε, ενώ αναφορικά με τη δόση προς το ΔΝΤ σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη δόση του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα».

Ερωτηθείς αν έχει ζητηθεί επαφή με την Άγκελα Μέρκελ ή μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την πολιτική λύση, όπως ζητεί η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει στα πλάνα κάποια τέτοια πρόταση για έκτακτη σύνοδο. Ο πρωθυπουργός ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με ηγέτες, το ίδιο θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Για το αν είναι πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε ότι «οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτά, ώστε όποιος αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού πάντα τόξου, ζητήσει ενημέρωση, πληροφόρηση ή συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί θετικά».

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 8 του μηνός, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.