Σειρά μηνυμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν χθες από τη Βαυαρία και τη Σύνοδο των G7 τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όσο η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε μάλιστα λόγο για «σκληρές πολιτικές αποφάσεις» στις οποίες καλείται να προχωρήσει η Αθήνα, ενώ την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προς μια συμφωνία -καθώς «ο χρόνος τελειώνει»- επεσήμαναν από την πλευρά τους Μέρκελ και Ολάντ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη».

«Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά -ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα, ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα» ανέφερε στις δηλώσεις της η Ανγκελα Μέρκελ για να προσθέσει: «Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη. Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει».

Απαντώντας σε ερώτηση και για το αν φοβάται πτώχευση της χώρας, απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δύο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Lehman Brothers είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα».

«Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Την εκτίμηση ότι αν δεν κατατεθούν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα νόημα να γίνει η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Ανγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του ίδιου εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο γερμανικό κανάλι Ν24.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως εδώ και καιρό προσπαθεί να χτίσει γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και πρόσθεσε αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης: «Χρειαζόμαστε μια ελληνική πρόταση έναντι της πρότασης που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν. Οσο δεν υπάρχει αυτή η πρόταση, δεν έχει νόημα να γίνει η συνάντηση της Τετάρτης».

Αποκλείοντας ένα ενδεχόμενο Grexit, o Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την «κόντρα» του με τον Ελληνα πρωθυπουργό τονίζοντας πως «πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και κάποιος όπως εγώ -που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες- χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».