Την περίφημη φράση «Forget it Yannis» που είχε ακούσει από τους δανειστές ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας όταν έθεσε θέμα για αναδιάρθρωση του χρέους, άκουσε κι ο σημερινός υπουργός, αν και για άλλο θέμα.

Το περιστατικό περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο ινστιτούτο Boeckler στο Βερολίνο.

«Στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα, έκανα μια πρόταση στους ομολόγους μου: “Οι μεταξύ μας διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό χρόνο διότι αμφισβητούμε την ίδια τη λογική των 5 χρόνων μνημονίων στην Ελλάδα. Αλλά συμφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων. Συμφωνούμε στη φοροδιαφυγή, συμφωνούμε στη διαφθορά. Συμφωνούμε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Συμφωνούμε ότι υπάρχει ολιγαρχία στην Ελλάδα κι ολιγοπωλιακές πρακτικές που πρέπει να τερματιστούν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία. Γιατί δεν συμφωνούμε, λοιπόν, σε 3-4 νομοσχέδια που θα περάσουν στο Κοινοβούλιο; Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε αυτήν την εξουσία. Γιατί δεν συμφωνούμε επ΄αυτού και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις;”» αφηγήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Πήρα αυτήν την απάντηση από τους θεσμούς κι από το Eurogroup: “Ξέχνα το! Θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης αξιολόγηση. Όλα θα πρέπει να αποφασιστούν από κοινού με τους θεσμούς και μόνο τότε θα περάσετε ό,τι θέλετε από το Κοινοβούλιο σας”».

Δείτε το βίντεο…