Σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, ότι η προμήθεια των υποβρυχίων ήταν ωφέλιμη και ότι οι συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν είναι διάτρητες, προσκόμισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Σμπώκος στην προανακριτική.

Με βάση τις ίδιες πηγές πάντως, ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών αφήνει σαφείς αιχμές για το κομμάτι της εφαρμογής των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά, βάζοντας επί της ουσίας στη «σέντρα» τους υπουργούς Άμυνας από το διάδοχο του Άκη Τσοχατζόπουλο, Γ. Παπαντωνίου μέχρι και τον Β. Μεϊμαράκη.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Σμπώκος αναμένεται να υποστηρίξει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής, επικαλούμενος σχετικά έγγραφα, ότι:

– οι επιχειρησιακές απαιτήσεις που προβλέπονται στη σύμβαση καθορίστηκαν από το ΓΕΝ

– όλες οι αποφάσεις υπογράφθηκαν και εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ, ακόμα και οι «οψιόν»

– είναι ψευδές ότι είναι παράνομη η σύμβαση και η ανάθεσή της στα Ναυπηγεία

– δεν υπήρξε καμία μεθόδευση από πλευράς του υπουργείου Αμυνας για να αποκλειστεί σουηδικό υποβρύχιο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ

– είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το γαλλικό υποβρύχιο ήταν υπαρκτό εκείνη την περίοδο

– το γερμανικό ήταν καταλληλότερο του γαλλικού

– το γαλλικό δεν ήταν φθηνότερο του γερμανικού υποβρυχίου

– είναι ίδια η σύμβαση που υπέγραψε ο Γ. Σμπώκος με την σύμβαση που υπέγραψε ο νυν υπουργός Ευ. Βενιζέλος, οπότε εφόσον η σύμβαση κρίθηκε επωφελής, πώς η δική του δεν κρίθηκε το ίδιο;

– είναι ψευδές ότι οι συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων είναι διάτρητες

– οι Τούρκοι δεν πήραν σε καλύτερη τιμή τα υποβρύχια. Από τις συμβάσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών προκύπτει ότι είναι διαφορετικά άρα δεν μπορούν να συγκριθούν οι τιμές.