Έντονες πιέσεις προς τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει το μνημόνιο, ασκεί η Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την παραμονή των ανακοινώσεων του προέδρου της ΝΔ , Αντώνη Σαμαρά, ο Όλι Ρεν από το βήμα της Ευρωβουλής, έσπευσε να στείλει μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η διακομματική συναίνεση συνιστά ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, οι προτροπές του Όλι Ρεν είχαν και συνέχεια.

Μετά το Ζάππειο ΙΙ, o κοινοτικός επίτροπος επανήλθε την Παρασκευή, συστήνοντας εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το «τεστ αξιοπιστίας».

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» , κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες σημείωναν ότι το θέμα της πολιτικής συναίνεσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εφαρμογή του μνημονίου και ανέφεραν ως «παράδειγμα προς μίμηση» την περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για το περιεχόμενο των δρακόντειων μέτρων που θα απαιτηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη.