Σε ηλικία μεγαλύτερη από 90 ετών ήταν ο πάλαι ποτέ βουλευτής Άγγελος Αγγελούσης (γεννηθείς το 1915), ο οποίος ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο διεκδικώντας με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου την εξίσωση των αποδοχών του με τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε εκλεγεί με την Ένωση Κέντρου. Από τότε, που εκείνος σε προχωρημένη ηλικία, άνοιξε ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες προσφυγές συνταξιούχων βουλευτών ή συγγενών τους που ως κληρονόμοι τους έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν από το δημόσιο αναδρομικά σε βάθος πενταετίας.

Η βάση των δεδομένων όμως, σε όλες τις προσφυγές στηρίζεται στην απόφαση που εξέδωσε το Μισθοδικείο του 2006 που επιδίκασε αναδρομικές αυξήσεις σε δικαστές κρίνοντας ότι και οι δικές τους αποδοχές με αιχμή τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων πρέπει να είναι ανάλογες με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και των προέδρων των άλλων ανεξάρτητων αρχών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος.

Ακολουθώντας τη νομολογία το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει όλα αυτά τα χρόνια δικαιώσει ορισμένους βουλευτές που οι προσφυγές τους έχουν εκδικαστεί στο Β. Τμήμα που έχει την αρμοδιότητα. Η τελευταία δικαίωση ήρθε το 2010, ενώ σήμερα επρόκειτο να εκδικαστεί αγωγή συγγενών πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που αναβλήθηκε.

Παρόλα αυτά οι βουλευτές και οι κληρονόμοι τους δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς όλες οι αποφάσεις του Τμήματος , ιδιαίτερα σε καιρούς δημοσιονομικής κρίσης, προσβάλλονται με το ένδικο μέσο της αναίρεσης από το δημόσιο.

Και με βάση τους ρυθμούς της δικαιοσύνης ,στους οποίους κινείται και το συγκεκριμένο δικαστήριο, χρειάζονται αρκετά ακόμα χρόνια για να τελεσικήσουν οι αγωγές αυτές. Ισχυρό όπλο στα χέρια του δημοσίου, όπως λένε δικαστικές πηγές, είναι η δέσμευση της Βουλής να μην εισπράξουν τις αυξήσεις των δικαστών οι εν ενεργεία βουλευτές , γεγονός που θέτει φραγμό στις απαιτήσεις των συνταξιούχων συναδέλφων τους.