Η κατάκτηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, το σημερινό μήνυμα αντίστασης και η επικαιρότητα των αγώνων για εμβάθυνση της Δημοκρατίας κυριαρχούν στα μηνύματα των κομμάτων της αριστεράς με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

«Η στρατιωτική δικτατορία, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας τον αντικομμουνισμό, επιβλήθηκε το 1967 έχοντας τη στήριξη των μονοπωλίων, που σήμερα ευθύνονται για την κρίση και το χρέος και γιατί το εργατικό λαϊκό κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο» επισημαίνει το ΚΚΕ. Απευθύνει κάλεσμα στο λαό να υπερασπιστεί και να κατακτήσει τα δικαιώματά του, αντιπαλεύοντας τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους, με στόχο να ανατρέψει την εξουσία.

«Η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και τονίζει πως το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι «ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στο μνημόνιο και τη σημερινή οικοδόμηση της ΕΕ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκτελεστική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κάνει λόγο για κρίσιμη καμπή της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και επισημαίνει ότι ο φόβος για το αύριο έχει δημιουργήσει συνθήκες έντονης απογοήτευσης για τους πολίτες. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται «άστοχες και ιστορικά λαθεμένες» οι συγκρίσεις με το 1967 και υπογραμμίζεται ότι είναι επίκαιροι οι αγώνες για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, για περισσότερο κοινωνικό κράτος και για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.