Οι εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις της «Συμμαχίας των Προθύμων» κατά του λιβυκού καθεστώτος, αλλά και ο υποστηρικτικός χαρακτήρας της ελληνικής συμμετοχής δεν «απαγορεύουν» στο Μέγαρο Μαξίμου να «κρυφοκοιτάζει» προς τη διπλωματική λύση στη Λιβύη, με αναβαθμισμένο, μάλιστα, τον ελληνικό ρόλο.

Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν παραλείπουν να επισημάνουν, κατά πληροφορίες, ότι η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τη διαχρονική προνομιακή της σχέση με τον αραβικό κόσμο, είναι έτοιμη να αναλάβει διπλωματική δράση, χωρίς βεβαίως, να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, ούτε να επιβεβαιώνουν πως επίκειται ανάλογη πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αποκαλύψεις», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απεκόμισε ανάλογη πρόταση στη Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή την αποστολή δύο ή τριών προσωπικοτήτων – ουσιαστικά προσφέρθηκε να είναι ο ένας από τους τρεις – προκειμένου να διερευνηθεί διπλωματική λύση στο παρά πέντε της στρατιωτικής επέμβασης. Μολονότι η πρόταση δεν προκρίθηκε, οι λοιποί συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Μυστικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και τη Λιβύη, για διεθνή διαμεσολάβηση στην περίπτωση που ο Καντάφι αποδεχθεί ή επιδιώξει διπλωματική λύση.