Αυστηρότερους ελέγχους στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις γειτονικές, θα ζητήσει η Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αφρική.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Συμβούλιο τέσσερις προτάσεις, όπως είπαν τόσο η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη όσο και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης:

-Η επιλογή της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων είναι μεν εθνικό- κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας, πρέπει ωστόσο να υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου. Στις προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνεται, μάλιστα, το σενάριο οι έλεγχοι στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες να γίνονται από όργανα εκτός Ευρώπης, όπως η Ομάδα των 20 (G20).

-Να διεξαχθούν stress tests στους 140 περίπου αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ευρώπη, με διαφανείς και ενιαίους κανόνες και με κριτήρια που να περιλαμβάνουν τη σεισμικότητα της περιοχής, την ηλικία των εγκαταστάσεων, τα συστήματα ψύξης και τον τρόπο αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

-Να αναθεωρηθεί, επί το αυστηρότερο, η Κοινοτική Οδηγία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

-Η ΕΕ να ζητήσει από χώρες, εκτός των «27», να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό προβληματισμό και να συνεργαστούν στα θέματα των ελέγχων.