Τις πρώτες πρωινές ώρες επέστρεψε ο πρωθυπουργός στην Αθήνα μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την ελληνική αποστολή να καταγράφει δύο διπλωματικές επιτυχίες. Η πρώτη αφορά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στη συμπερίληψη του στο κείμενο των συμπερασμάτων περί του ανυπόστατου χαρακτήρα του, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Λιβύη ότι δεν αποδεχόμαστε κανένα τετελεσμένο και η δεύτερη στην ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.
Ο πρωθυπουργός έδειξε ευθέως προς την Τουρκία με την Αθήνα να επιμένει –όπως και συνέβη– ότι οι χώρες που θέλουν να συνεργαστούν στα εξοπλιστικά θα πρέπει να συμμερίζονται τους στόχους της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς μετά το πέρας της Συνόδου για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όταν πάρω τις αποφάσεις μου θα τις μάθετε», εξηγώντας ότι δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της δικογραφίας, καθώς ήταν όλη την ημέρα στο Συμβούλιο και μάλιστα χωρίς τηλέφωνα.
Ασκούμε στο πεδίο τα κυριαρχικά δικαιώματά μας
«Η Ελλάδα προκηρύσσοντας θαλάσσια οικόπεδα και δίνοντας άδειες εξόρυξης νοτίως της Κρήτης ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο πεδίο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας επιδερμική και ανυπόστατη την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση μετά τις ενέργειες Λιβύης και Τουρκίας. «Tα οικόπεδα τα οποία προκηρύχθηκαν σέβονται τη μέση γραμμή και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη», υπογράμμισε, προσκαλώντας τη Λιβύη να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα. Παράλληλα, άφησε αιχμές εμμέσως κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Είχε στο παρελθόν η χώρα μας ευκαιρία να κάνει μία τέτοια οριοθέτηση. Δεν την έκανε. Ας το θυμούνται αυτό κάποιοι οι οποίοι άσκησαν καθήκοντα, είχαν αυτές τις αρμοδιότητες στο παρελθόν».
Σκληρή γραμμή στο Μεταναστευτικό
Να μην παγιωθεί η νέα οδός μεταναστευτικού ρεύματος ανατολικής Λιβύης και Κρήτης επιδιώκει με κάθε τρόπο η Ελλάδα, με την Ευρώπη να αναγνωρίζει τους κινδύνους προχωρώντας σε λήψη άμεσων μέτρων. Και μπορεί η Αθήνα να έχει κινηθεί παράλληλα και αυτοτελώς στέλνοντας κάποια πλοία έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ωστόσο ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα ακολουθηθεί η μέθοδος «και καρότο και μαστίγιο» για να μπει φρένο στην έκρηξη των μεταναστευτικών αυτών ροών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά και στους Αιγύπτιους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει –όπως είπε– να επιστρέφονται, καθώς δεν δικαιούνται άσυλο, δεδομένου ότι η Αίγυπτος θεωρείται ασφαλής χώρα.
Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Η Ελλάδα επανέφερε ακόμα μία φορά το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει επιτακτικό αίτημα να τελειώσει αυτή η επιχείρηση του Ισραήλ, για να μην την πληρώνουν άμαχοι Παλαιστίνιοι, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομήρων οι οποίοι είναι ακόμη ζωντανοί. «Τώρα είναι η ώρα να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στο Ισραήλ να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση», κατέληξε.