«Στόχος του νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που επί πολλά χρόνια τον συζητάμε, αλλά κανείς δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος, είναι να ξαναδώσουμε οντότητα στη συνταγματική επιταγή για την επαγγελματική ελευθερία, η οποία για πολλά χρόνια νοθεύεται», δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατύπωσαν επιφυλάξεις και ενστάσεις.
O εισηγητής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόχειρο και δύο ταχυτήτων για τουλάχιστον εκατό επαγγέλματα».

Από το ΚΚΕ ο Άγγελος Τζέκης υποστήριξε ότι «οδηγούμαστε σε επέλαση από πολυεθνικές του εξωτερικού που θα ισοπεδώσουν το λαϊκό εισόδημα», ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης μίλησε για κακές ρυθμίσεις που περιπλέκουν αντί να λύνουν προβλήματα.

Ο Δημήτηρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με τη λογική «βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι» και ζήτησε να γίνει μελέτη επιπτώσεων για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ως το πιο αναπτυξιακό μέτρο που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.