Επανέρχεται το Κίεβο στο αίτημά του για παροχή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αντεπεξέλθει επαρκώς στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, ζητώντας από τη φορά από την Αθήνα όχι μόνο αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και S-300 αλλά ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη F-16 εάν αυτό είναι δυνατόν. Μάλιστα ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ζελένσκι και στις υπόλοιπες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το συγκεκριμένο αίτημα αλλά είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να σταλούν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως θα συνεχίζει να παρέχει βοήθεια προς το Κίεβο προκειμένου να αμυνθεί έναντι των ρωσικών στρατευμάτων, χωρίς όμως επιπτώσεις στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Στέλνεται δηλαδή μεν οπλισμός αλλά όχι ο αναγκαίος για την κάλυψη της ελληνικής επικράτειας. Κυρίως αποστέλλεται οπλισμός που βρίσκεται υπό απόσυρση.

Αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί ζητούν από τις χώρες – μέλη του Συμφώνου Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μεταξύ άλλων πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής κάλυψης, συστοιχίες Patriot και S – 300, ανταλλακτικά για μαχητικά F-16 και ει δυνατόν τα ίδια τα αεροσκάφη, εκτοξευτές τύπου RM-70, αντιπλοϊκά συστήματα Harpoon, βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων (102, 122, 152 και 155 χιλιοστών), όλμους καθώς επίσης και άρματα μάχης.