Τα πυρομαχικά στα οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» είναι καπνογόνα και όχι εμπρηστικά, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Πουλάμε απαγορευμένα όπλα!».

«Χρησιμοποιούνται με σκοπό τη δημιουργία προπετάσματος καπνού για τον περιορισμό της παρατήρησης και την απόκρυψη-παραπλάνηση των κινήσεων αρμάτων και όχι ως εμπρηστικά κατά προσωπικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται ότι το Πρωτόκολλο ΙΙΙ της Σύμβασης για την Απαγόρευση ή τον Περιορισμό Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων θέτει περιορισμούς για τη χρήση εμπρηστικών πυρομαχικών κατά αμάχων. «Ορίζεται ρητώς ότι δεν περιλαμβάνονται στα εμπρηστικά πυρομαχικά τα καπνογόνα πυρομαχικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει λόγο για «νέα επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στο ουκρανικό» και έχει τίτλο «Πουλάμε απαγορευμένα όπλα!». «Έως και χειροβομβίδες με λευκό φώσφορο, που έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συνθήκες, πουλάμε στην Τσεχία για να καταλήξουν στην Ουκρανία», σημειώνεται στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα.