Για τις επιπτώσεις του ακροδεξιού πολιτικού λόγου, προειδοποίησε ο γραμματέας και ευρωβουλευτής του «Κόσμου» Πέτρος Κόκκαλης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά βίας εναντίον ατόμων ΛΟΑΤΚΙ στη Θεσσαλονίκη και έθεσε «τη μάχη κατά της βίας και της μισαλλοδοξίας ως κεντρικό δίλημμα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου».

Η συζήτηση είχε θέμα «Κλιμακούμενη αντι-ΛΟΑΤΚΙ ρητορική και βία: οι πρόσφατες επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη» και έγινε με πρωτοβουλία της Ολλανδής ευρωβουλευτού Κιμ βαν Σπάρεντακ, εκ μέρους της ομάδας των Πρασίνων, της οποίας ο Πέτρος Κόκκαλης είναι μέλος.

Ο κ. Κόκκαλης συνέδεσε τις πρόσφατες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη με την «πρωτοφανή υποβάθμιση και οικονομική κατάρρευση της πόλης», η οποία, όπως είπε, «κινδυνεύει να γίνει έρμαιο ακραίων εθνικιστικών και ρατσιστικών κύκλων, που εκμεταλλεύονται την απουσία ενός ισχυρού αντίπαλου επίσημου λόγου και λειτουργούν συχνά με τη λογική παρακράτους».

Κάνοντας απολογισμό των βίαιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια, είπε: «Από τον εθνικό-θρησκευτικό παροξυσμό στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και την αδίστακτη σωματική επίθεση στον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, μέχρι το διχαστικό, κακοποιητικό και ρατσιστικό λόγο που ακούστηκε από μέλη πέντε κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο στη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο, είναι ο ίδιος κατήφορος, για τον οποίο φορείς ΛΟΑΤΚΙ προειδοποίησαν, ότι βάζει τις ζωές τους σε κίνδυνο».

Ο γραμματέας του «Κόσμου» θεωρεί την κλιμάκωση της βίας συνακόλουθη της αποδυνάμωσης του κράτους δικαίου, λέγοντας ότι «όταν κλαδεύεις το κράτος δίκαιου θερίζεις θύελλες». Το έχουμε ξαναδεί, και στη Θεσσαλονίκη και στην Ευρώπη, και δεν πρέπει να το ξαναδούμε σε αυτές τις ευρωεκλογές. Γιατί αυτό είναι το δίλημμα της 9ης Ιουνίου, τόνισε.

«Δεν είναι η δική μας Ευρώπη αυτή που στρέφει τον όχλο απέναντι στον αδύναμο και τον διαφορετικό», είπε. «Αυτή είναι η Ευρώπη της βίας και της μισαλλοδοξίας, η Ευρώπη της ακραίας δεξιάς. Είναι η Ευρώπη του Βέμπερ, της Λεπέν του Όρμπαν και της Μελόνι και σε αυτήν πρέπει να βάλουμε ανάχωμα». Έκλεισε την ομιλία του με τη φράση-προειδοποίηση προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Τον νου σας δημοκράτες».