Δίμηνο «φωτιά» για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, καθώς εκτός από τα ταξίδια εντός και εκτός συνόρων που θα έχουν αμιγώς προεκλογικό χαρακτήρα, τους προσεχείς δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο σε ΗΠΑ –μένει να «κλειδώσει» και Τουρκία–, επαφές με ιδιαίτερα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναμένεται επίσημη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο με βάση το πρωτόκολλο και στην οποία προφανώς θα ανταποκριθεί για μια ακόμα συνάντηση σε διμερές επίπεδο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τα περί ημερομηνίας για το τετ α τετ των δύο ηγετών ανακινήθηκαν χθες λόγω της ομιλίας του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη αποκάλυψε ότι η συνάντηση θα γίνει στις 4 Απριλίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως ήδη στο παρασκήνιο γίνονται επαφές και συνεννοήσεις και απομένει να οριστικοποιηθεί η συνάντηση αυτή και επίσημα.

Σημειώνεται πως την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 ο πρωθυπουργός συνάντησε στο οβάλ γραφείο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπου επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ με τους δύο άνδρες να συζητούν για τα αμυντικά, την ενέργεια, τις στρατηγικές συμμαχίες των δύο χωρών, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τη στήριξη στην πληττόμενη Ουκρανία. Ερωτηθείς πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από δημοσιογράφους αν επηρεάζει το ταξίδι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ έχουν εκλογές τον Νοέμβριο ήταν ξεκάθαρος: «Καθόλου, αν δεχτούμε πρόσκληση θα ανταποκριθούμε. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της ΝΔ».

Με βάση το πρωτόκολλο, πρώτα απευθύνεται πρόσκληση από τη μια πλευρά και αποδοχή από την άλλη και στη συνέχεια γίνονται οι επίσημες ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες του ταξιδιού.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα

Και εδώ, έχει μεγάλη σημασία ότι ο πρωθυπουργός μετά την Ουάσινγκτον θα βρεθεί στην Άγκυρα σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν μια σπάνια σε διάρκεια περίοδο νηνεμίας.

Τη μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί. «Οι εργασίες για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο συνεχίζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση που είχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με τον τούρκο ομόλογό της, πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο οδικός χάρτης που χάραξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία» τηρείται κατά γράμμα και από τις δυο πλευρές και, όπως όλα δείχνουν, ενόψει και του καλοκαιριού η ηρεμία στο Αιγαίο αναμένεται να διατηρηθεί.

«Βεβαίως και στον πολιτικό διάλογο συζητάμε και το μεγάλο ζήτημά μας, το μεγάλο αγκάθι, και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλλά και να μην το λύσουμε αυτό το θέμα, 40 χρόνια δεν έχουμε μπορέσει να το λύσουμε, μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε», επεσήμανε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.