Για προσπάθεια αντισυνταγματικής μεθόδευσης, καταστρατήγησης του Συντάγματος με απροκάλυπτα χαρακτηριστικά, εκ μέρους της κυβέρνησης, μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος πήρε το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα μηκεδροσκοπικά πανεπιστήμια, υπερασπιζόμενος την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είπε ότι η κυβέρνηση έχει «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας» όταν προσπαθεί να μας πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις καθώς δεν τα ονομάζει ιδιωτικά αλλά μη κρατικά και πως επιδιώκει την «ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου».

«Για να μας πείσετε, ο κ. Πιερρακάκης μας είπε ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ», είπε, ρωτώντας γιατί, εφόσον μπορεί να γίνει μια τέτοια ερμηνεία του Συντάγματος, δεν προχωρούσε τόσα χρόνια η κυβέρνηση τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τόνισε ότι η απάντηση είναι ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, για να υπογραμμίσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χωρεί καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Είπε ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 και διαστρεβλώνει το νόημα του και πως «για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι».