Τρεις μόλις μήνες πριν συλληφθεί για την υπόθεση Qatargate, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έυα Καϊλή, δημιούργησε μια ομάδα λόμπι για τεχνολογικές – ψηφιακές υποθέσεις, αποκαλύπτει σήμερα η ιστοσελίδα «Follow the Money». Στο πλευρό της βρίσκονταν δύο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που ερευνώνται και οι δύο σε ξεχωριστές έρευνες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην συνεργάτη της McKinsey που είχε εμπλακεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Βελγίου.

Μη δημοσιοποιώντας τις δραστηριότητές της με την ομάδα, η Καϊλή ενδέχεται να έχει παραβιάσει τους εσωτερικούς κανόνες του Κοινοβουλίου – ενώ παράλληλα επιχείρησε να εισέλθει στο σκοτεινό πεδίο της προώθησης ξένης τεχνολογίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ελληνίδα πολιτικός, ο συμπατριώτης της και πρώην βοηθός της και ο Βέλγος σύμβουλος Ζακ Μπουγκέν δημιούργησαν μια νέα, φιλόδοξη οργάνωση. Το μη κερδοσκοπικό Συμβούλιο των Βρυξελλών για την Τεχνολογική Καινοτομία και την Παγκόσμια Ανάπτυξη, ή «Συμβούλιο των Βρυξελλών», ιδρύθηκε, σύμφωνα με τα έγγραφα, με σκοπό τη «δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου για τις νέες τεχνολογίες». Το σχέδιο προέβλεπε ότι η ένωση θα φιλοξενούσε εκδηλώσεις, θα εξέδιδε πολιτικές συστάσεις, θα πραγματοποιούσε εκστρατείες και θα υποστήριζε την επιρροή των ρυθμιστικών δραστηριοτήτων».

Ακριβώς τρεις μήνες αργότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, η Καϊλή συνελήφθη. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορήθηκε ότι δέχτηκε δωροδοκίες με αντάλλαγμα την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που φιλοξενούσε.

Το «Συμβούλιο των Βρυξελλών» ήταν ένα από τα πολλά «μη κερδοσκοπικά σωματεία» στις Βρυξέλλες που επιδιώκουν να προσελκύσουν ως μέλη τόσο πολιτικούς όσο και εταιρείες, ζητώντας από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν υψηλές αμοιβές για να ενταχθούν, τονίζουν οι αρθρογράφοι Simon van Dorpe και Peter Teffer.

Αλλά, συνεχίζουν, η θολή γραμμή μεταξύ πολιτικής και εταιρικής επιρροής δεν είναι το μόνο ζήτημα με την οργάνωση, όπως δείχνει κοινή έρευνα του Follow the Money και των εταίρων των μέσων ενημέρωσης Le Soir, Reporters United και Knack.

Παράκαμψη των κανόνων

Αν και δεν θα γίνει ποτέ γνωστό αν τα σχέδια της τριάδας για το «Συμβούλιο των Βρυξελλών» θα είχαν υλοποιηθεί στην πραγματικότητα, αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι η Καϊλή φαίνεται να έχει παραβιάσει τους κανόνες του Κοινοβουλίου, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Οι νομοθέτες της ΕΕ πρέπει να ενημερώνουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου για κάθε νέα εμπλοκή τους σε εταιρείες ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο τέλος του επόμενου μήνα και να δημοσιεύουν τις πληροφορίες αυτές στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.

Η Καϊλή, ωστόσο, δεν ανέφερε ποτέ το «Συμβούλιο των Βρυξελλών» στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου. Μέσω του δικηγόρου της, δήλωσε στους Reporters United ότι δεν είχε κανένα ρόλο στο σχέδιο και ότι αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ. Και αυτό παρά τα επίσημα έγγραφα που την αναφέρουν ως διευθύντρια μέχρι και μετά τη σύλληψή της.

Ο Nick Aoissa, διευθυντής του παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ, δήλωσε ότι η Καϊλή δεν ήταν η μόνη που απέτυχε να τηρήσει τους εσωτερικούς κανόνες του Κοινοβουλίου.