Στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τετάρτη (10/1) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. «Έχω τοποθετηθεί και επιμένω ότι πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών μας και ειδικά των απροστάτευτων παιδιών» επισήμανε.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι πρέπει να δοθεί μία μάχη με επιχειρήματα στην ελληνική κοινωνία στο κομμάτι εκείνο που αντιδρά.

«Δεν φτιάχνουμε νέα πραγματικότητα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πραγματικότητα στο πλαίσιο της ισονομίας» υπογράμμισε.

«Δεν θα δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα»

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις υπουργών τις κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι «δε θα δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα», ενώ απαντώντας σχετικά με τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο κ. Βορίδης, ο κ Καιρίδης τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπογράφεις ένα νομοσχέδιο και να το καταψηφίζεις – το είπε μόνος του, ο οποίος είναι πολύ καλός νομικός».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι «δικαιολογημένα αντιδρά η κοινοβουλευτική ομάδα, διότι εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό». Σχετικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης εργαζόμενων μεταναστών, ο κ. Καιρίδης είπε: «Η ανάγκη εργατικών χεριών είναι ένα “ευχάριστο” πρόβλημα για την Ελλάδα, διότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εξαγωγή εργαζομένων από τη χώρα».

«Την περίοδο της πανδημίας έφυγαν χιλιάδες Αλβανοί, γι΄αυτό και έχουμε έλλειψη σε εργάτες γης» τόνισε.

«Είναι ένα πρόβλημα σε δύο μέτωπα, με το ένα να είναι με τις συμφωνίες, τις διμερείς, με τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ινδία, χώρες στις οποίες θα πάει και ο πρωθυπουργός και θα επικυρωθούν μέχρι τον Μάρτιο» είπε.

«Το δεύτερο που αφορά στην υλοποίηση είναι πιο περίπλοκο, διότι ο διοικητικός μηχανισμός που αφορά στη νόμιμη μετανάστευση πάσχει, διότι ένας νόμιμος μετανάστης που θέλει να ανανεώσει την άδεια παραμονής του χρειάζεται τρία χρόνια» επισήμανε.

«Το πρόβλημα εστιάζεται στο διοικητικό μέρος, καθώς το σύστημα πρέπει να ομογενοποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί» πρόσθεσε ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Υπάρχει ένας συντονισμός με το υπουργείο Εσωτερικών. Η Ελλάδα έχει μία επιτυχία στην υπηρεσία Ασύλου, που τη φτιάξαμε το 2012. Ο παράνομος, που έρχεται στην Ελλάδα, παίρνει πολύ γρήγορα απάντηση για το αίτημά του, ενώ ο νόμιμος περιμένει τρία χρόνια. Αυτό είναι παράδοξο» συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στη συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε ότι πήγε πολύ καλά. «Παίρνουμε κονδύλια και ήδη παίρνουμε από την επιχορήγηση, αλλά και από τη νέα κατανομή πόρων ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα γίνει.

«Η Ελλάδα εκπέμπει μήνυμα με τη μεταναστευτική της πολιτική αυτή την ώρα προς την Ευρώπη με την ισορροπία του ορθού λόγου και της δικαιοσύνης» είπε, κλείνοντας.