Τα Ιωάννινα προγραμματίζει να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανήμερα των Θεοφανίων αναμένεται να παραστεί στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων, στην λίμνη της περιοχής. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες θα συνδυάσει λίγες ημέρες ξεκούρασης με παράλληλες επισκέψεις σε φορείς της περιοχής, ενώ θα έχει και συναντήσεις με τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης την ευκαιρία να κουβεντιάσει σε χαλαρό κλίμα με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα (ο οποίος εκλέγεται στα Ιωάννινα) για τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό της νέας χρονιάς, πριν μεταβεί με τη σύζυγό του Μαρέβα στα Ζαγοροχώρια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον κ. Τασούλα θα βρεθεί ο τρόπος χειρισμού του σχεδίου νόμου που θα αφορά τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα δεχθεί σφοδρή επίθεση για το εν λόγω νομοθέτημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας – κάτι για το οποίο κάνει ανοικτά λόγο η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, και όχι μόνο.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται «προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν και να εργάζονται στην πατρίδα τους πολλοί από τους 40.000 νέους και νέες μας, που σήμερα αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό, με μεγάλο κόστος για τις οικογένειές τους» όπως έγραψε χαρακτηριστικά και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παραμονή των Χριστουγέννων.

Το εμβληματικό για την κυβέρνηση νομοσχέδιο, όπως το χαρακτηρίζει η ίδια σε ενημερωτικά της σημειώματα, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές και μέσα στον Ιανουάριο να γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Έτσι «θα στηρίξουμε περισσότερο την έρευνα και την ποιότητα του επιστημονικού προσωπικού, που αναδεικνύονται σε δυνατά στοιχεία και συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας» κατά τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός θα κουβεντιάσει επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής τα μικροπροβλήματα που ανακύπτουν κατά καιρούς με τον συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να λειτουργήσει περισσότερο εύρυθμα το 2024. Αυτό που θα επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης είναι να έχουν περάσει όλα τα δύσκολα και συνάμα σημαντικά νομοσχέδια έως τις αρχές καλοκαιριού και σίγουρα πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ώστε να υπάρχει ακολούθως ένας ανοικτός ορίζοντας διακυβέρνησης έως τις εθνικές κάλπες του Ιουνίου 2027.