Η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εάν τα πλοία μπορούν να πλέουν σε καθεστώς «πλήρους προστασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιοδικό Politico. Η συνέντευξη στο podcast Power Play του Politico θα μεταδοθεί ολόκληρη την Πέμπτη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους Άραβες ηγέτες στην Διάσκεψη για τη Γάζα την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα: «Λόγω της γεωγραφίας μας, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε εκείνους που πραγματικά τη χρειάζονται περισσότερο, θα είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε».

Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με ένα C130 στην Αίγυπτο: «Μόλις είχαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και αν μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, θα χρειαζόταν ωστόσο την πλήρη προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλίσουμε ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου είναι ότι μπορείς να φορτώσεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό, τι μπορείς σε ένα φορτηγό. Έτσι, εάν η υλικοτεχνική υποστήριξη λειτουργεί και εάν είναι πραγματικά βολικό να το πράξει, αντί να μεταφέρουμε βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να την τοποθετούμε σε φορτηγά, εάν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία».